Проблема встановлення рівноцінності земельних ділянок при обміні з метою консолідації земель - Malashevskyi, M.; Tarnopolskyi, A.; Malashevska, O.; Tarnopolskyi, Ye. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті розглядається проблема обміну земельних ділянок з метою просторового впорядкування земель. У сучасних умовах актуальною є проблема усунення черезсмужжя земель в масивах земель сільськогосподарського призначення, розроблення та удосконалення механізмів консолідації земель, обговорюється впровадження примусової (комплексної) консолідації земель, існують передумови вдосконалення технічного обґрунтування відчуження земельних ділянок для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності. У контексті зазначених питань розглядається проблема встановлення рівноцінності обмінюваних земельних ділянок, а саме визнання земельних ділянок рівноцінними за умови, що різниця їх вартості становить менше 10% . Дослідження має на меті вдосконалення підходів до встановлення допустимої різниці вартості земельних ділянок, які вважаються рівноцінними при обміні. Проаналізовано положення законодавства, які передбачають рівноцінний обмін земельних ділянок та встановлюють допустиму різницю вартості таких ділянок. Встановлено, що внаслідок нечіткого визначення допустимої різниці вартості земельних ділянок, які вважаються рівноцінними, виникає похибка від 1/110 (≈0,9%) до 13/220 (≈5,9%) вартості земельної ділянки. Наявність такої похибки, по-перше, створює передумови до оскарження рівноцінного обміну земельних ділянок у судовому порядку, по-друге, чинить перепони добровільному залученню землевласників до обміну. Запропоновано уточнення до визначення допустимої рівниці вартості земельних ділянок, які вважаються рівноцінними. Отримані результати можуть бути використані в при встановлені рівноцінності земельних ділянок при обміні і суборенді; при впровадженні комплексної консолідації земель;  при внесенні змін до законодавчих актів щодо консолідації земель; при моделюванні перерозподілу земель на основі евристичного або оптимізаційного підходу.  Ключові слова: обмін земель, перерозподіл земель, рівноцінні земельні ділянки, консолідація земель, оцінка земель.
Keywords: обмін земель; перерозподіл земель; рівноцінні земельні ділянки; консолідація земель; оцінка земель