До питання про розроблення робочих проектів землеустрою щодо поліпшення стану малопродуктивних угідь - Koshel, A.; Kolhanova, I.; Kempa, O.; Stacherzak, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Запропоновано науково-методичні підходи до розроблення робочих проектів землеустрою щодо поліпшення стану малопродуктивних угідь.Державною політикою охорони земель передбачається принцип раціонального природокористування на землях усіх категорій, у разі їх порушення земель передбачає їх відновлення (землювання, рекультивацію). Однак лише незначна частина родючого шару ґрунтів використовується для покращення сільськогосподарських угідь.Землювання – комплекс робіт зі зняття, транспортування, нанесення родючого шару ґрунту та потенційно родючих порід на малопродуктивні угіддя та порушені землі з метою їх поліпшення. Землювання у сільській місцевості, за своєю суттю, є природоохоронним заходом, що виконується у комплексі землевпорядних робіт, що мають інвестиційний характер та спрямовані на збереження природного середовища, підвищення продуктивності сільськогосподарських угідь. У ринкових умовах поняття «землювання» розширено і передбачає зняття родючого шару ґрунту та потенційно родючих порід при будівництві водосховищ, розробці кар'єрів, проведенні будівельних робіт з виїмкою родючого шару ґрунтів та нанесення їх не тільки на малопродуктивні угіддя в сільськогосподарських підприємствах, але й при організації зелених зон промисловості (для озеленення території об'єкта), ліквідації наслідків промислових аварій. У цих випадках ґрунти з певним потенціалом родючості є товаром, що має ринковий попит та певну вартість. Економічний ефект від заходів у робочому проекті землеустрою необхідно розраховувати дисконтним методом, що враховує як відтік грошей (інвестиції), так і приплив, що виникає завдяки підвищенню продуктивності земель.Ключові слова: землювання, робочий проект землеустрою, порушені землі, охорона ґрунтів, родючий шар ґрунту, малопродуктивні угіддя, документація із землеустрою, землеустрій, управління, землекористування.
Keywords: землювання; робочий проект землеустрою; порушені землі; охорона ґрунтів; родючий шар ґрунту; малопродуктивні угіддя; документація із землеустрою; землеустрій; управління; землекористування.