Вплив воєнних дій на динаміку використання сільськогосподарських земель та стан ґрунтового покриву - Bogdanets, V.; Nosenko, V.; Mizerna, N.; Nosylia, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Актуальність теми зумовлена суттєвими змінами стану компонентів довкілля, а саме ґрунтового покриву, та використання сільськогосподарських земель під впливом наслідків воєнних дій 2022-2023 рр.Виникає необхідність оцінки масштабів змін навколишнього середовища, насамперед ґрунтового покриву, як найбільш порушеного унаслідок бойових дій,  під впливом цих факторів, визначення їх відповідних масштабів, просторової локалізації та екологічних і правових наслідків.Використання індикаторних показників стану ґрунтів, моніторинг забруднення, порушення покриву та розвитку деградаційних процесів за оперативними даними  через застосування геопорталів, дашбордів  та інших засобів публічного доступу до відкритих даних відіграє особливо вагому роль у контексті впливу наслідків воєнних дій на ґрунтовий покрив, перспективи сільськогосподарського виробництва і в загальному на якість життя суспільства.Ключові слова: сільськогосподарські угіддя, ґрунтовий покрив, деградація ґрунтів, динаміка використання земель, воєнні дії.
Keywords: сільськогосподарські угіддя; ґрунтовий покрив; деградація ґрунтів; динаміка використання земель; воєнні дії.