До питання про розроблення робочих проектів землеустрою щодо поліпшення стану сільськогосподарських угідь та захисту земель від ерозії в Україні - Koshel, A.; Kolhanova, I.; Kempa, O.; Stacherzak, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Анотація. Запропоновано науково-методичні підходи до розроблення робочих проектів землеустрою щодо поліпшення стану сільськогосподарських угідь та захисту земель від ерозії.Головними причинами виникнення і активного розвитку ерозійних процесів є нераціональне знищення природного рослинного покриву, погіршення інфільтраційної та водопоглинаючої здатності ґрунтів та їх протиерозійної стійкості. Сучасна ерозія ґрунтів  пов’язана в основному із сільськогосподарською діяльністю людини. Але при відсутності захисних заходів вона розвивається також на територіях населених пунктів і промислових підприємств, трасах доріг тощо. Тому планова  та ефективна війна із ерозією є невідємною частиною всієї системи протиерозійної організації території, та має включати такі основні заходи як: організаційно-господарські,  агротехнічні, лісомеліоративні, гідротехнічні, які повинні взаємодіяти, проєктуватися і здійснюватися сумісно один з одним. Отримані результати можуть бути використані при розробленні робочих проектів землеустрою та впровадженні комплексних заходів щодо поліпшення стану земель та захисту ґрунтів від ерозії.Ключові слова: ерозія, робочий проект землеустрою, порушені землі, охорона ґрунтів, родючий шар ґрунту, малопродуктивні угіддя, документація із землеустрою, землеустрій, управління, землекористування.
Keywords: ерозія; робочий проект землеустрою; порушені землі; охорона ґрунтів; родючий шар ґрунту; малопродуктивні угіддя; документація із землеустрою; землеустрій; управління; землекористування.