Моніторинг та охорона земель в умовах цифрової трансформації - Butenko, Ye.; Ishchenko, N.; Mykhailyk, K. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті проаналізовано перспективи розвитку моніторингу земельних відносин, теоретико-правові аспекти його функціонування та тенденції моніторингу земельних відносин за наявними даними. У сучасних умовах зібрати достовірні дані моніторингу досить складно, оскільки різні території характеризуються великими площами та значними просторово-часовими характеристиками. Належна організація використання інформації моніторингу дозволить оцінювати кількісні та якісні показники стану землі, а також оцінювати та прогнозувати зміни. Звернуто увагу на проблему відсутності вільного доступу до інформації про земельні відносини, що створює сприятливі умови для нецільового використання землі, невиконання вимог законодавства України про охорону землі та природи, поширення корупції. Наголошено на необхідності створення постійно оновлюваної бази даних про стан просторового розвитку, відкритої для суб’єктів моніторингу, як інтегруючої інформаційної мережі, а також прогнозування та контролю раціонального використання земель та забезпечення прозорості в управлінні земельними відносинами. Створення такої бази даних призведе до концентрації зусиль на ефективності управлінських рішень та загальному вдосконаленні системи землеустрою, яка буде особливо актуальною в період після воєнного відновлення України.  Ключові слова: цифрова трансформація, моніторинг території; моніторинг земельних відносин; земельні ресурси; землекористування; земельні відносини.
Keywords: цифрова трансформація; моніторинг території; моніторинг земельних відносин; земельні ресурси; землекористування; земельні відносини