Проблемні питання та виклики щодо визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах території територіальних громад - Dorosh, Y.; Tarnopolskyi, А.; Dorosh, A.; Dorosh, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Здійснено детальне дослідження та аналіз затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2021 р. № 1147 методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок щодо можливості її застосування, та виявлення проблем, що виникають у процесі її реалізації. Розглянуто основні аспекти нормативної грошової оцінки земельних ділянок та її вплив на розвиток територіальних громад в Україні. Вивчено та проаналізовано методичні, економічні та нормативні проблеми визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок за чинною методикою як важливого економічного інструменту регулювання земельних відносин та економічного стимулювання раціонального використання і охорони земель.Виявлено методологічні та технічні недоліки в процесі визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок територіальних громад та обчисленні розмірів нормативної грошової оцінки окремої земельної ділянки.Встановлено, що хоча відповідно до Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка є «капіталізованим рентним доходом», чинна методика її визначення базується не на доході, що може бути отриманий від використання земельної ділянки, а на фіксованих табличних нормативах, які диференційовані за чисельністю населення адміністративного центру громади. Лише для земель сільськогосподарського призначення доходи від їх використання враховуються чинною методикою, проте вони враховуються через бали бонітетів ґрунтів, які не актуалізовувалися з 1980-х років.Виявлено, що внаслідок фактично відсутньої індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, надходження місцевих бюджетів щороку не зростають щонайменше на 0,6 млдр грн у масштабах України.Ключові слова: нормативна грошова оцінка, земельні ділянки, територіальні громади, місцеві бюджети, методичні рекомендації
Keywords: нормативна грошова оцінка; земельні ділянки; територіальні громади; місцеві бюджети; методичні рекомендації