Нормативна грошова оцінка земельної ділянки сільськогосподарського призначення в межах Лиманської селищної територіальної громади Роздільнянського району Одеської області - Serbov, M.; Liashenko, G.; Danilova, N.; Kostiukievych, T. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
В Україні на сьогоднішній день йде процес формування ринку земель сільськогосподарського призначення. Земля є одним із найважливіших чинників виробництва у сучасному суспільстві, а ринок землі – невід'ємною частиною економіки будь-якої розвиненої країни. Удосконалення ринку землі – найважливіше завдання держави, яка приймає закони, які стоять на захисті будь-яких прав власності, зокрема й земельної. Земельний ринок формує умови, що стимулюють ефективне використання землі. Розвитку та становленню сучасної методології оцінки землі передує багата багатовікова практика та розвиток теорії землекористування. В статті проаналізовано існуючу Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок, наведено результати проведеної оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення за допомогою даних із відкритого земельного кадастру в межах Лиманської селищної територіальної громади Роздільнянського району Одеської області. Вартість земельної ділянки визначалася за встановленими та затвердженими нормативами за новим способом, який був затверджений 3 листопада 2021 року постановою «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» та склала 152 248,90 гривень. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки для земель сільськогосподарських угідь у 2022–2023 роках становить 1,0. Таким чином, результати розрахунку показали, що нова Методика нормативної грошової оцінки спрощує проведення оцінки земель сільськогосподарського призначення.Ключові слова: нормативна грошова оцінка, земельна ділянка, сільськогосподарські угіддя, рентний дохід.
Keywords: нормативна грошова оцінка; земельна ділянка; сільськогосподарські угіддя; рентний дохід.