Особливості зміни вартості земельних ділянок в умовах забезпечення продовольчої безпеки України - Bratinova, M.; Vakulenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті досліджуються особливості зміни вартості земельних ресурсів в умовах забезпечення продовольчої безпеки України. Встановлено, що земельний ринок визнається однією з ключових складових сільськогосподарського сектору та відіграє невід'ємну роль у формуванні продовольчої безпеки країни. Зʼясовано, що найвищі ціни на ріллю та багаторічні насадження спостерігаються у Київській області, на сіножаті та пасовища в Харківській області, на пасовища у Черкаській області. Встановлено, що внаслідок повномасштабної агресії росії проти України, не вдалося укласти понад 102 тисяч угод про купівлю-продаж сільськогосподарських земель на загальну площу 282 тисяч гектарів, загальною вартістю 11,5 млрд грн. Зʼясовано, що найвища активність купівлі-продаж сільськогосподарських земель спостерігається передусім в центральних регіонах України, де частка сільськогосподарських земель у обігу перевищує 1%. Встановлено, що середня ціна за 1 га землі у лютому 2022 року становила 33 429 грн за 1 га, а за результатами травня 2022 р., коли угоди на ринку землі знову почали укладатися, ціна була зафіксована на рівні 37,4 грн і до серпня 2022 р. показала позитивну динаміку, досягнувши позначки в 43,9 тис. грн, а у вересні 2023 року середня ціна становила 41 316 грн за 1 га. Встановлено, що вартість сільськогосподарських земель поступово зростає, де у 2023 році середня ціна досягла 35,4 тисяч гривень за гектар, що на 13,5% вище, ніж у 2022 році, і майже на 22% вище, ніж у 2021 році. Зʼясовано, що найвищі ціни на землі спостерігаються в Київській, Івано-Франківській та Львівській областях. Встановлено, що впала капіталізація ринку, тобто у грудні 2021 року угод купівлі-продажу було укладено на 936 млн грн, у серпні 2022 року –  на 74,2 млн грн, а у липні 2023 р. спостерігаємо позитивну динаміку відновлення ринку –  було укладено угод купівлі-продажу на 596,9 млн грн, у серпні –  на 611  млн грн та у вересні –  на 636 млн грн.Ключові слова: земельний ринок, земельні ресурси, продовольча безпека, вартість, угоди купівлі-продажу
Keywords: земельний ринок; земельні ресурси; продовольча безпека; вартість; угоди купівлі-продажу