Інноваційні підходи до якісної оцінки земель та бонітування: використання сучасних технологій та геоінформаційних систем - Udovenko, І.; Shemiakin, M.; Likhva, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Актуальність. У статті досліджуються сучасні методи і технології, що можуть застосовуватися для підвищення точності оцінки земель. Автори аналізують поточні проблеми у сфері бонітування та пропонують шляхи інтеграції геоінформаційних систем з метою створення більш об'єктивної та інформаційно насиченої картини якості земель. Мета статті. Дослідження потенціалу використання новітніх технологій і геоінформаційних систем у визначенні якості та класифікації земель з наміром збільшення точності та неупередженості при оцінці земельних ресурсів. Методи дослідження. Під час дослідження використані наступні методи: порівняльний аналіз, метод автоматизованого дешифрування зображень, картографічний метод та геоінформаційний метод картування. Результати. В статті наголошується на значенні геоінформаційних систем у зборі, обробці та аналізі даних, що дозволяє враховувати широкий спектр факторів при оцінці земель, включаючи ерозійні процеси, родючість ґрунтів, екологічний стан та інші критично важливі показники. Особливу увагу приділено можливостям використання дистанційного зондування та інших автоматизованих методів для збору даних. Висновки. Результати дослідження мають практичне значення, оскільки можуть застосовуватися для оптимізації аграрного управління, планування використання земельних ресурсів та розробки стратегій їх ефективного використання та охорони. Перспективи подальших досліджень можуть включати розробку нових алгоритмів для аналізу та обробки даних, отриманих із супутникових знімків, а також вдосконалення існуючих геоінформаційних моделей оцінки земель. Також передбачається інтеграція отриманих моделей і систем в практичні аспекти землекористування та аграрного менеджменту для оптимізації використання земельних ресурсів та підвищення ефективності землекористування.
Keywords: бонітування земель; геоінформаційна система; геоінформаційне картографування; ПК «ArcGIS»; GPS-вимірювання; агрохімічний моніторинг.