Науково-прикладні засади проведення інвентаризації земель територіальних громад в Україні - Butenko, E.; Prykhodko, M. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
У статті досліджено процес та етапи проведення інвентаризації земель. Проаналізовано Постанову КМУ від 05.06.2019 року №476 «Порядок проведення інвентаризації земель». Проаналізовано територію частини населеного пункту, який підлягає інвентаризації та ефективність заходів управління земельними ресурсами. Досліджено складові та сутність земель при проведенні інвентаризації. Запропоновано пропозиції щодо удосконалення науково-прикладних засад щодо здійснення інвентаризації земель.Було досліджено та вивчено земельно-ресурсний потенціал і ефективність його використання в межах населеного пункту, що є об’єктом дослідження.Запропоновано удосконалення науково-прикладних засад інвентаризації земель в результаті встановлення охоронних зон, зон обмежень навколо режимоутворюючих об’єктів, встановлення межі населеного пункту.Було досліджено процес проведення топографо-геодезичних робіт, види зйомок, які використовувалися для процесу інвентаризації. Запропоновано удосконалення заходів з економії ресурсів і часу на виконання робіт під час оновлення картографічної основи шляхом поєднання методів знімання.Здійснено аналіз даних Державного земельного кадастру і бази даних державних актів органу самоврядування, які можуть підвищити ефективне управління землями та поліпшити стан використання земель.Обґрунтовано необхідність проведення інвентаризації земель з метою вивчення земельних ресурсів для спрощення землевпорядного та містобудівного процесу, ефективного здійснення землеустрою шляхом створення електронного ресурсу з матеріалами знімання та результатами топографо-геодезичних робіт.Визначено: межі земельних ділянок за результатами проведення інвентаризації; межі земельних ділянок з присвоєним кадастровим номером; межі земель, що надані у власність; межі земельних ділянок, що використовуються без документів, які посвідчують речові права на них; межі земель не наданих у власність чи користування.Запропоновано удосконалення науково-прикладних засад інвентаризації земель, за рахунок створення електронного ресурсу для публікації результатів землевпорядних робіт, з метою підвищення інвестиційної привабливості громади, ефективного управління землями громади та суттєвого спрощення пошуку ділянок для різних потреб.
Keywords: інвентаризація земель; земельно-ресурсний потенціал; земельні ресурси; ефективність управління; удосконалення; геоінформаційна система; населений пункт.