Масова оцінка земель як передумова оптимізації системи оподаткування в Україні - Kuryltsiv, R.; Myronov, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
В даній статті авторами висвітлюється проблематика множинності баз оподаткування. Проаналізовано, що згідно наявних міжнародних стандартів з масової оцінки, в якості бази оподаткування повинна виступати саме ринкова вартість. В свою чергу, визначення ринкової вартості повинно ґрунтуватися на аналізі найбільш ефективного використання. Автори підкреслюють, що наявної інформації у державних реєстрах не достатньо, щоб відповідати усім вимогам, які висуваються до цілісності та якості вхідних даних для систем масової оцінки. Таким чином, акцентується увага на необхідності комплексного підходу до впровадження кадастрової системи, включаючи використання стандарту LADM, яка б з одного боку систематизувала обмін між наявними державними реєстрами, а з іншого виступила б базисом для розробки комп’ютеризованої системи масової оцінки з урахуванням вимог, що висуваються до CAMA. Загалом, автори вважають, що впровадження системи масової оцінки земель в Україні є важливим кроком на шляху до створення прозорої та справедливої системи оподаткування як ключового елементу відновлення економіки та джерела наповнення місцевих бюджетів в контексті розвитку ринкових земельних відносин.
Keywords: оціночна інформаційна модель; система масової оцінки земельних ділянок; Land Administration Domain Model (LADM); оподаткування нерухомості; CAMA