Управління історико-культурною цінністю територій через формування історичних ареалів міст - Martyn, А.; Novakovska, I.; Novakovsky, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Землі, на яких розташовані пам’ятки культурної спадщини, їх комплекси (ансамблі), історико-культурні заповідні території, охоронювані археологічні території, музеї просто неба, меморіальні музеї-садиби відповідно до законодавства України відносяться до земель історико-культурного призначення. Організація і встановлення меж територій історико-культурного призначення, обмежень у використанні та їх режимоутворюючих об’єктів провадиться відповідно до проектів і технічної документації землеустрою. Для територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, земель водного фонду та водоохоронних зон земельним законодавством встановлено однаковий порядок розроблення складу та геодезичного і картографічного обґрунтування проектів землеустрою, а також щодо погодження та їх затвердження. Вказане положення існує протягом довгого періоду незважаючи на те, що наведений перелік об’єднує шість різних за правовим режимом категорій земель.Межі історичних ареалів та режими їх використання зазначаються у документації із землеустрою, містобудування і науково-проектній документації з охорони культурної спадщини, що обумовлює необхідність їх взаємної узгодженості. У статті розглядаються правові та організаційні положення формування історико-культурного потенціалу історичних ареалів міст. У зв’язку з наявними у нормативно-правових актах розбіжностях обґрунтовуються пропозиції про кодифікацію правових норм щодо складу та розподілу земель за категоріями, встановлення обмежень, регулювання забудови, зон охорони ландшафту та археологічного шару. Запропоновані підходи до визначення та обрахунку економічної ефективності історичних ареалів включають різноманітні методи, які дозволяють оцінити як кількісні, так і якісні аспекти збереження культурної спадщини.
Keywords: культурна спадщина; землі історико-культурного призначення; історичні ареали населених місць; землекористування; містобудування; землеустрій; урбанізація; категорії земель