Просторове планування як інструмент управління земельними ресурсами у територіальних громадах - Butenko, Ye.; Vovna, M.; Prykhodko, M. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
У статті досліджено актуальні питання просторового планування земель територіальних громад. Проаналізовано нормативно-правові акти, а саме: Земельний кодекс України, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закон України «Про землеустрій», Постановe КМУ «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад», Постановe КМУ «Про визначення формату електронних документів комплексного плану просторового розвитку територій територіальної громади, генерального плану населеного пункту, детального плану території».Проаналізовано причини, які спровокували процес затягування повноцінного функціонування управлінських структур у територіальних громадах та розроблення запуску комплексних планів просторового планування території.Проаналізовано дані Веб-сервісу «Прозоро» в розрізі «Послуги у сфері містобудування», вид документації – комплексний план просторового розвитку території територіальних громад.Досліджено склад проектної документації з просторового планування використання ресурсів у територіальних громад та обґрунтовано її вплив на ефективність управління громад.Обґрунтовано необхідність проведення комплексного планування у територіальних громад та визначено перспективи створення бази даних під час комплексного планування території громади.Визначено, що просторове планування є дієвим інструментом управління земельними ресурсами у територіальних громадах України.Ключові слова: комплексний план просторового розвитку, землевпорядна документація, містобудівна документація, земельні ресурси, просторове планування, інструмент управління, територіальна громада, управління земельними ресурсами.
Keywords: комплексний план просторового розвитку; землевпорядна документація; містобудівна документація; земельні ресурси; просторове планування; інструмент управління; територіальна громада; управління земельними ресурсами