Методика організації процесу збору зведених доказів для реєстру руйнувань за допомогою аерофотозйомки - Horelyk, S.; Nechausov, A.; Levchenko, M. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Збройна агресія російської федерації проти України призвела до значних руйнувань житлової та муніципальної інфраструктури міст та селищ не тільки на окупованих територіях, а й на територіях по всій країні через масовані ракетні обстріли. Така проблема як оцінка збитків для людей які втратили житло, або мають часткові пошкодження житла, має пріоритетний статус, адже кількість людей що залишаються просто неба постійно зростає, а соціальне тимчасове житло закінчується, бо стає для них постійним. Тому будь які державні ініціативи щодо відшкодування, або відбудови житла людям та відновлення муніципальних установ та споруд, що є значущими для відновлення нормального життя на деокупованих територіях та територіях країни що зазнають найбільшої шкоди від агресії мають знаходити активну підтримку як практичну, так і аналітичну серед наукової спільноти та юридичних осіб, які здатні у короткий час втілювати ініціативи держави в практичну площину. Таким чином в статті запропонована методологічна основа для практичного втілення державної ініціативи на ефективний та обґрунтований фактологічними доказами (аерофотознімками, ортофотопланами, відвекторизованими та віддешифрованими типовими ознаками руйнувань), розподіл коштів на відновлення та відбудову пошкодженого майна людям які зазнали матеріальних втрат та не мають де жити.Метою дослідження є розроблення методики збору та каталогізації зведених доказів для реєстру руйнувань за допомогою аерофотозйомки із урахуванням всіх етапів та видів робіт в умовах та з урахуванням ведення бойових дій.Головні завдання дослідження: аналіз існуючих методів визначення геометричних характеристик наслідків влучання військових снарядів в будівлі; визначення залежності між силою вибуху та геометричними характеристиками пошкодження; розробка методики визначення ступеню пошкодження будівлі та оцінки збитків; створення та впровадження технологій обробки та каталогізації типових даних щодо пошкоджень; розробка форм звітної документації на базі наборів отриманих даних з урахуванням подальших потреб держави; практична апробація розробленої методики на прикладі реальної тестової ділянки деокупованої території.Розроблена методика дозволить оптимізувати процес отримання та обробки необхідних даних починаючи з етапу планування місії, закінчуючи етапом оцінки збитків, спираючись на оброблені дані та технічні звіти команди аналітиків за рахунок створення єдиної та універсальної методики, що мінімізує багаточисельні відмінності у стандартизації вхідних даних, дозволить створити єдину ефективну систему збору даних по всій території країни та прискорити процес фіксації та підтвердження на державному рівні випадків, що потребуватимуть втручання держави. Ефективність та точність запропонованої методики обумовлена закладеними до її основи сучасними програмно-аналітичними продуктами геоінформаційних технологій та ефективними технологічними засобами польової роботи для отримання даних ДЗЗ.Ключові слова: збитки, аерофотозйомка, БпЛА, ДЗЗ, військова агресія рф.
Keywords: збитки; аерофотозйомка; БпЛА; ДЗЗ; військова агресія рф