Оцінювання негативних наслідків воєнних дій на території Вишгородського району Київської області - Butenko, Ye.; Kuznetsova, O.; Petrychenko, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
В статті було здійснено ідентифікацію негативних факторів, що виникли внаслідок воєнних дій на території України. Приведені значення збитків довкіллю в кількісних показниках впливу воєнних дій на природне середовище та економіку країни на основі відкритих даних Державної екологічної інспекції України. Розглянуто руйнування, які налічують в собі втрату біорізноманіття, виробничих потужностей, забруднення атмосферного повітря, земель, відкритих водоймищ, лісів та в цілому екосистеми.Проаналізовано вплив негативних факторів, які виникли після повномасштабного вторгнення 24.02.2022 року та відобразилися на землекористуваннях (на прикладі Київської області). Розрахована площа земельних ділянок в розрізі категорій земель, яка була під окупацією з 24 лютого 2022 року до 02 квітня 2022 року. На основі запропонованого методу аналізу можна буде розрахувати площі земель з урахуванням їх цільового призначення, форм власності та виду використання. Наведена кількість територіальних громад, що зазнали впливу негативних наслідків під час воєнних дій.Оцінка негативних наслідків воєнних дій здійснюється в довгостроковій перспективі, оскільки вимагає збору та аналізу великої кількості даних. Проте це надзвичайно важливий процес для визначення необхідних ресурсів та стратегій відновлення території та інфраструктури. В подальшому, дані моніторингу стану довкілля від негативного впливу воєнних дій стануть основою для прийняття обґрунтованих рішень щодо відновлення та розвитку територій, забезпечуючи збалансований підхід до збереження природних ресурсів та економічного піднесення уражених регіонів нашої країни.Ключові слова: оцінювання негативних наслідків воєнних дій, оцінка впливу, економічний розвиток території, територіальні громади, охорона земель і ґрунтів, моніторинг, управління земельними ресурсами.
Keywords: оцінювання негативних наслідків воєнних дій; оцінка впливу; економічний розвиток території; територіальні громади; охорона земель і ґрунтів; моніторинг; управління земельними ресурсами