Оновлення концептуального каркаса атласних систем - Dyshlyk, O.; Chabaniuk, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
За минулі десять років Концептуальний Каркас з необхідними змінами неодноразово використовувався у проектах створення різних Електронних Атласів, включаючи Електронну версію Національного Атласу України (ЕлНАУ), Атласних Інформаційних Систем, і, навіть, Географічних Інформаційних Систем. При цьому змінювалися і розвивалися як практичні засоби, так і теоретичні методи. Обидві практична і теоретична діяльності продовжуються і нині є дуже актуальними. Однак досі не було окремої публікації про актуальний стан Концептуального Каркасу предмету Х, де Х приймав би значення сучасних систем. Для покращення, розширення і спрощення його практичних і теоретичних застосувань потрібно зафіксувати головні оновлення усієї конструкції: як самого Концептуального Каркасу, так і предмета Х, до якого його доцільно застосовувати. Тому замість розглянутого раніше предмета Х = ЕлНАУ розглядаються предмети-системи з множини АтС = {Атласні Cистеми} ' Х, а сам Концептуальний Каркас представляється як відповідний системному підходу системний метод, з акцентом на проектуванні (метод проектування), хоча Концептуальний Каркас може використовуватись і для дослідження систем, тобто, бути методом дослідження. За десять років Концептуальний Каркас предмета Х став досить розгалуженим явищем, що змусило зупинитися тільки на головних (як мінімум, для нас) оновленнях.Ключові слова: Атласні Системи (АтС), Концептуальний Каркас АтС, Атласна інфраструктура, АтС у розширеному розумінні (АтСш).
Keywords: Атласні Системи (АтС); Концептуальний Каркас АтС; Атласна інфраструктура; АтС у розширеному розумінні (АтСш)