Землевпорядний механізм, його складові, завдання та функції - Dorosh, A.; Svyrydov, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Досліджено та запропоновано поняття землевпорядного механізм як сукупності інструментів та важелів, узгоджена взаємодія яких забезпечує вплив на формування та розвиток землекористування. Доведено, що землевпорядний механізм є важливою складовою системи землеустрою, що забезпечує раціональне використання та охорону земель. Основні завдання землевпорядного механізму полягають у створенні правових, економічних, організаційних та технічних умов для ефективного землекористування. Цей механізм спрямований на забезпечення балансу між економічними, екологічними та соціальними аспектами використання земельних ресурсів.Обґрунтовано, що функції землевпорядного механізму є похідними від функцій землеустрою, оскільки саме через цей механізм здійснюється регулювання земельних відносин. Регулююча функція забезпечує контроль та стимулювання раціонального використання земель через розробку документації та управлінські рішення. Інвестиційна функція інформує про інвестиційну привабливість різних видів землекористування та оцінює ефективність вкладень. Стимулююча функція заохочує економічну вигоду від продуктивного використання земель, а інформаційна функція поширює об'єктивну інформацію про найбільш вигідні та екологічні способи використання земель.Ефективне функціонування землевпорядного механізму дозволяє вирішувати конфлікти, пов'язані з використанням земельних ресурсів, сприяє підвищенню продуктивності сільськогосподарського виробництва, а також забезпечує стійкий розвиток територій. Крім того, землевпорядний механізм відіграє важливу роль у плануванні та розвитку інфраструктури, урбанізації та вирішенні питань, пов'язаних з землеустроєм.Ключові слова: землеустрій, землекористування, землевпорядкування, землевпорядний механізм, функції землевпорядного механізму, завдання землевпорядного механізму
Keywords: землеустрій; землекористування; землевпорядкування; землевпорядний механізм; функції землевпорядного механізму; завдання землевпорядного механізму