Підтримка еколого-економічної ефективності використання земель сільськогосподарського призначення в Україні в умовах зміни клімату - Shevchenko, О.; Martyn, А.; Kulinich, А. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
У дослідженні розглядається питання підтримки еколого-економічної ефективності використання земель сільськогосподарського призначення в Україні в умовах зміни клімату. Зміна кліматичних умов негативно впливає на аграрний сектор, спричиняючи зниження урожайності, деградацію ґрунтів та посилення екологічних проблем. У відповідь на ці виклики дослідження зосереджене на розробці стратегій і заходів, спрямованих на забезпечення стійкого розвитку сільського господарства шляхом оптимізації використання земельних ресурсів. У роботі проведено аналіз сучасного стану земель сільськогосподарського призначення, оцінено вплив кліматичних змін на аграрну сферу, а також визначено ключові показники еколого-економічної ефективності. Запропоновані в дослідженні методи та підходи спрямовані на збереження родючості ґрунтів, зменшення екологічного впливу аграрної діяльності, підвищення економічної рентабельності та стійкості аграрного сектору. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення національної політики у сфері управління земельними ресурсами та адаптації аграрного сектору до нових кліматичних реалій. Впровадження результатів дослідження може позитивно вплинути на збереження екосистем, підвищення економічної ефективності аграрного сектору та покращення добробуту сільського населення в Україні. Таким чином, дослідження робить вагомий внесок у розвиток наукових знань та практик щодо ефективного використання земельних ресурсів в умовах глобальних кліматичних змін.Ключові слова: земельні ресурси, ефективність використання земель сільськогосподарського призначення, продовольча безпека, зміна клімату, екологічно безпечне землекористування, охорона земель, протиерозійні гідротехнічні споруди.
Keywords: земельні ресурси; ефективність використання земель сільськогосподарського призначення; продовольча безпека; зміна клімату; екологічно безпечне землекористування; охорона земель; протиерозійні гідротехнічні споруди