Склад і джерела формування інформаційно-аналітичного забезпечення оцінювання земель сільськогосподарського призначення - Dorosh, Y.; Kuryltsiv, R.; Bratinova, М.; Myronov, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Визначено, що для формування моделі оцінки земель сільськогосподарського призначення необхідно використовувати сучасні методи та інструменти, зокрема дистанційне зондування Землі (ДЗЗ), машинне навчання та штучний інтелект, аналіз великих даних (Big Data), геоінформаційні системи (ГІС), агроскаутинг. Встановлено, що склад і джерела інформаційно-аналітичного забезпечення для такої моделі мають вирішальне значення. Нами визначено, що серед факторів, які впливають на ціну та вартість земель сільськогосподарського призначення, слід розглядати такі показники, як екологічна стійкість, рівень урожайності сільськогосподарських культур, розвиток інфраструктури, технології вирощування, організація виробництва, логістика тощо. Аналіз цих факторів і результати проведених досліджень свідчать про необхідність використання великого обсягу даних для забезпечення точної оцінки земель сільськогосподарського призначення. Врахування зазначених факторів і показників, представлених у дослідженні, дозволить зробити оцінку більш комплексною та об'єктивною, що, у свою чергу, сприятиме прийняттю виважених рішень у сфері земельних відносин. Встановлено, що наявні в державних реєстрах дані не дозволяють об’єктивно визначити вартість земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Також зазначено, що джерела інформації для отримання кількісних і якісних показників повинні забезпечувати їх актуальність, повноту, достовірність і своєчасність. Наведено динамічний перелік геопорталів, що рекомендується використовувати для отримання такої інформації.Ключові слова: оцінка земель сільськогосподарського призначення, ринок земельних ділянок, геоінформаційні системи, дистанційне зондування Землі, урожайність культур, екологічна стійкість, родючість ґрунтів, продуктивність ґрунтів для вирощування сільськогосподарських культур.
Keywords: оцінка земель сільськогосподарського призначення; ринок земельних ділянок; геоінформаційні системи; дистанційне зондування Землі; урожайність культур; екологічна стійкість; родючість ґрунтів; продуктивність ґрунтів для вирощування сільськогосподарських ку