Землевпорядна та топографо-геодезична галузі України в умовах воєнного часу: трансформації та виклики - Martyn, A.; Bavrovska, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Дана стаття присвячена сучасному стану землевпорядної та топографо-геодезичної галузей в Україні, зокрема в контексті впливу пандемії COVID-19 та російської збройної агресії. Автори підкреслюють критичну роль цих галузей у забезпеченні прав на землю та нерухомість, просторовому плануванні, управлінні земельними ресурсами, забезпеченні техногенної та екологічної безпеки. Стаття розглядає основні трансформації, виклики та можливості для професійної діяльності інженерів-землевпорядників і геодезистів у воєнний час, а також їхню роль у післявоєнній відбудові країни. Зокрема, здійснено детальний аналіз динаміки сертифікації інженерів-землевпорядників та геодезистів за період 2013–2024 років, що дає змогу оцінити стан галузі, враховуючи як економічні, так і соціальні виклики. Збільшення чи зменшення кількості нових сертифікованих фахівців дозволяє визначити активність ринку праці, а також вплив кризових факторів на роботу галузі. У дослідженні також розглянуто регіональні особливості працевлаштування фахівців, аналізуючи динаміку у фронтових, деокупованих, тилових та опорних регіонах. У статті підкреслено значну роль гендерного балансу в інженерних професіях, зокрема виявлено, що зростає доступ жінок до технічних спеціальностей, які раніше вважалися переважно чоловічими. Аналіз гендерного співвідношення показує прогрес у забезпеченні рівних можливостей для представників обох статей у землевпорядній та топографо-геодезичній сферах. Основні висновки дослідження свідчать про те, що землевпорядна та топографо-геодезична галузі потребують інтеграції новітніх технологій, таких як геоінформаційні системи (ГІС) та дистанційне зондування Землі для підвищення ефективності їхньої роботи в умовах війни та післявоєнного відновлення. Використання безпілотних літальних апаратів для збору геоданих у небезпечних регіонах та адаптація освітніх програм для підготовки нових фахівців з урахуванням нових реалій є ключовими напрямами розвитку галузі. Стаття є важливим внеском у розуміння сучасних викликів і можливостей для землевпорядної та топографо-геодезичної галузей в умовах війни, надаючи наукові та практичні рекомендації для стратегічного розвитку.Ключові слова: землевпорядна галузь, топографо-геодезична галузь, сертифіковані інженери, геоінформаційні системи (ГІС), дистанційне зондування, воєнний час, післявоєнна відбудова, гендерний баланс, ринок праці, просторове планування.
Keywords: землевпорядна галузь; топографо-геодезична галузь; сертифіковані інженери; геоінформаційні системи (ГІС); дистанційне зондування; воєнний час; післявоєнна відбудова; гендерний баланс; ринок праці; просторове планування