Геопросторові технології у повоєнній відбудові: виклики та інновації в Україні - Nazarenko, V.; Martyn, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Післявоєнна відбудова України вимагає ефективних стратегій перетворення зруйнованих війною районів на сучасні міста, технологічно-розвинуті розумні міста. В таких містах геопросторові технології будуть відігравати ключову роль. Для проведення дослідження була використано низка ключових наукових методів, включаючи збір та аналіз даних, моделювання систем та врахування їх складності. Дане дослідження аналізує виклики та інновації у застосуванні геопросторових технологій для процесів, пов’язаних з відбудовою України. В контексті даної наукової праці розглядають, аналізується точність та доступність даних, інтеграція екологічного та міського планування в рамках ГІС. Серед виявлених авторами ключових проблем слід зазначити: наявна мала або повна неточність даних, технологічні обмеження існуючих платформ та нестача кваліфікованих фахівців. Така інноваційна технологія для розумного міста, як розробка ГІС системи регіонального розвитку та її інтеграція з Екосистемою цифрового відновлення для підзвітного управління (DREAM), спрямована на вирішення ключових питань. Представлено загальна модель економічного повоєнного відновлення територій, котра акцентує увагу на інтеграції геопросторових даних. Важливим елементом даної роботи є вдосконалення існуючого законодавства у галузі інфраструктури, обробки геопросторових даних та впровадження ініціатив з розбудови економічного потенціалу міста. Ефективна інтеграція передових геопросторових технологій та вдосконаленого законодавства дозволить Україні знаходити шляхи для швидкої відбудови, сприяючи сталому міському середовищу та слугуючи прикладом для інших країн.Ключові слова: повоєнне відновлення міст, ГІС, відновлювальна економіка, сталий розвиток, інноваційні технології, сучасні цифрові рішення, міська економіка.
Keywords: повоєнне відновлення міст; ГІС; відновлювальна економіка; сталий розвиток; інноваційні технології; сучасні цифрові рішення; міська економіка