Аналіз ефективності використання земельних ресурсів в межах Кодимської територіальної громади Подільського району Одеської областіі - Serbov, M.; Liashenko, G.; Danilova, N.; Volvach, O.; Nikitin, P. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Сільськогосподарські землі, як найважливіший елемент національного багатства та умов життєдіяльності суспільства, в межах Кодимської ТГ займають 67,01 % загальної площі, що повністю задовольняє потреби сільськогосподарського виробництва громади. Проте пов’язаний з цим високий ступінь розораності призводить до масштабних процесів ерозії та порушує загальну екологічну рівновагу на місцевості. Основним способом збереження екологічної рівноваги території має бути трансформація розораних, деградованих і малопродуктивних орних угідь у пасовища, сіножаті та заліснення еродованих схилів. Така трансформація  також є одним із шляхів збільшення площі земель лісового фонду. Було проведено розрахунки таких показників, як сільськогосподарське освоєння території, розораність території та розораність сільськогосподарських угідь. Встановлено, що площі сільськогосподарських земель займають 65,4 % території Кодимської ТГ, а ТГ належить до другої групи за ступенем сільськогосподарського освоєння. Сільськогосподарські угіддя мають достатньо високий рівень розораності – 82,9% і є екологічно нестійкими. За результатами розрахунків  виявлено, що показники екологічної стабільності землекористування і рівня антропогенного навантаження становлять відповідно 0,4 і 3,89 і відповідають оцінці території як слабко стабільній, з підвищеним рівнем антропогенного навантаження.Ключові слова:  земельні ресурси, сільськогосподарське освоєння, екологічна стабільність, антропогенне навантаження.
Keywords: земельні ресурси; сільськогосподарська освоєність; екологічна стабільність; антропогенне навантаження