Удосконалення підходів до визначення граничної площі земельних ділянок під існуючими будівлями і спорудами - Martyn, А.; Hunko, L.; Chumachenko, O.; Synieutskyi, А. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
У статті обґрунтовані напрями удосконалення методичних засад формування земельних ділянок державної, комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди. Запропоновано методику формування земельних ділянок державної, комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, із урахуванням при формуванні земельних ділянок функціонального призначення, технічних характеристик будівель та споруд, а також місць їх розташування відносно інших об’єктів нерухомості, червоних ліній, територій та об’єктів загального користування, водних об’єктів, територій та об’єктів природно-заповідного фонду, пам’яток культурної спадщини, інших режимоутворюючих об’єктів. Запропоновано встановити єдиний, кількісно вимірюваний підхід до визначення допустимих меж такої ділянки через дві взаємопов’язані величини — ширину базової смуги обслуговування та спеціальний коефіцієнт для кожного класу будівель та споруд. Запропонований підхід до формування земельних ділянок державної, комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди в цілому спростить роботу розробників документації із землеустрою завдяки єдиному набору кількісних параметрів. В той же час, буде забезпечено зменшення кількості випадків передачі надлишкових площ без торгів і відповідне збільшення пропозиції земель на конкурентному ринку.Ключові слова: формування земельних ділянок, функціональне призначення, будівельні норми.
Keywords: формування земельних ділянок; функціональне призначення; будівельні норми