Проблеми агропромислового виробництва сільськогосподарської продукції у контексті євроінтеграційних процесів - Butenko, Ye.; Volontyr, A.; Vovna, M.; Prykhodko, M. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
У статті досліджено проблеми України у сфері аграрного виробництва в рамках процесу євроінтеграції. Здійснено оцінку стану аграрно-виробничого потенціалу та земельного фонду України.Описано показники агропромислового виробництва сільськогосподарської продукції України та окремого її регіону (Кіровоградської області).Здійснено порівняльний аналіз кількості об’єктів господарювання, об’ємів виробництва продукції рослинництва та тваринництва за 2021 рік (довоєнний період) та за 2022 рік (повоєнний період) в розрізі України та Кіровоградської області на основ матеріалів Державної служби статистики з метою оцінки можливостей та конкурентоспроможності України на зовнішньому ринку. Описано проблематику спаду виробництва сільгосппродукції та оцінено втрати сільськогосподарського виробництва з початку повномасштабного вторгнення. Проаналізовано зовнішню торгівлю України з країнами Європейського Союзу та дії України на шляху до євроінтеграції.Здійснено оцінку стану сільськогосподарських угідь Кіровоградської області, описано основні негативні фактори сільськогосподарського освоєння територій в довоєнний період. Описано шляхи відновлення сільськогосподарських угідь внаслідок наявних проблем. Оцінено стан ґрунтового покриву, який зазнав впливу бойових дій. Описано принципи та вимоги до експортної продукції на ринок Євросоюзу.Проаналізовано проблематику аграрного сектору України при виробництві продукції на зовнішній ринок та описано заходи, які необхідно здійснити для вступу до Європейського Союзу. Проаналізовано перспективи, які отримує Європейський Союз від членства України та перспективи України при наданні їй статусу члена Євросоюзу. Обґрунтовано необхідність пришвидшення процесу євроінтеграції Україною.Ключові слова: агропромислове виробництво, сільськогосподарська продукція, сільськогосподарські угіддя, євроінтеграційні процеси.
Keywords: агропромислове виробництво; сільськогосподарська продукція; сільськогосподарські угіддя; євроінтеграційні процеси