Аналіз освоєння відновлюваних енергетичних ресурсів закарпатської області в контексті збалансованого розвитку територіальних громад - Pop, S.; Peresoliak, V.; Sharodi, І. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Анотація. В даній статті проаналізовано сучасний стан потенціалу відновлюваних енергетичних ресурсів в Закарпатській області. Визначено основні проблеми використання відновлювальних енергетичних ресурсів територіальними громадами регіону та з’ясовано основні проблеми, що гальмують спорудження нових об’єктів відновлюваної енергетики (ВЕ). З метою визначення стратегічних напрямів розвитку збалансованого природокористування територіальних громад та перспективи освоєння відновлюваних енергетичних ресурсів Закарпаття, на середину 2024 року осучаснено актуальну інформацію щодо освоєння унікального потенціалу відновлюваних енергетичних ресурсів (ВЕР). Враховуючи недоцільність відновлення роботи Бурштинської ТЕС, яка забезпечувала енергопотреби Закарпаття, розглянуто перспективи і важливість прискорення досягнення цілей самоенергозабезпечення Закарпаття та сталого розвитку на довготривалу перспективу шляхом активізації освоєння наявного унікального потенціалу ВЕР. Зважаючи на значну руйнацію російськими окупантами об’єктів об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) 13 серпня 2024 року уряд, затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2030-го, яким передбачено пришвидшення диверсифікації, декарбонізації, децентралізації та безпеки ОЕС, введення в дію 24 ГВт генеруючих потужностей зеленої енергетики, досягнення 27 % її частки у загальному споживанні електроенергії. Це потребує побудувати 6,1 ГВт вітрової енергетики, 12,2 ГВт сонячної енергетики, 4,7 ГВт гідроенергетики, 876 МВт біоенергетики, 40 МВт геотермальної енергетики. В сучасних реаліях воєнного стану це потрібно робити швидко, надійно, раціонально щодо фінансових витрат та збереження довкілля. Тому для досягнення зазначених вище показників важливо у всіх регіонах України освоювати наявні відновлювані енергетичні ресурси (ВЕР), що через їх просторову розподіленість і наближеність до споживачів посилить стійкість об’єднаної енергетичної системи(ОЕС).Ключові слова: зелена енергетика, геотермальна енергетика, сонячна енергетика, мала гідроенергетика, вітрова енергетика, екологія, сталий розвиток територій, декарбонізація, самоенергозабезпечення.
Keywords: зелена енергетика; геотермальна енергетика; сонячна енергетика; мала гідроенергетика; вітрова енергетика; екологія; сталий розвиток територій; декарбонізація; самоенергозабезпечення.