Антропогенна зміна ландшафтів через видобування бурштину та заходи з їх відновлення - Koshel, A.; Kolhanova, I.; Kempa, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
У науковій статті розглядаються проблеми антропогенної зміни ландшафтів у результаті видобування бурштину та обґрунтовуються заходи з їх відновлення. Видобування бурштину є важливим економічним процесом, проте воно спричиняє значні порушення природних екосистем та ландшафтів. Неконтрольований видобуток призводить до деградації ґрунтів, зміни рельєфу, втрати біорізноманіття та порушення гідрологічного режиму територій.  У статті представлено аналіз екологічних наслідків незаконного видобування бурштину та його впливу на ландшафти Полісся. Зокрема, розглянуто процес утворення кар’єрів, знищення рослинного покриву та формування нових ерозійних форм рельєфу. Розглядаються аспекти виявлення змін ландшафту досліджуваної території за допомогою мультиспектральних супутникових знімків середньої просторової роздільної здатності Sentinel у динаміці часових періодів.Розраховано вартість відновлення порушених земель на модельній території шляхом рекультивації порушених земель.На основі проведеного аналізу запропоновано комплекс заходів для рекультивації порушених територій. Основна увага приділяється екологічному відновленню земель шляхом рекультивації, висаджування автохтонних видів рослин та відновлення природного водного балансу. Також обґрунтовано значення науково обґрунтованого планування робіт з рекультивації для забезпечення стійкості природних екосистем у поствидобувний період.  Розроблені рекомендації мають на меті забезпечити сталий розвиток регіону шляхом відновлення природних ландшафтів і покращення екологічної ситуації. Застосування запропонованих заходів сприятиме мінімізації негативних наслідків видобування бурштину та забезпечить раціональне використання земельних ресурсів у майбутньому.Ключові слова: охорона земель, землеустрій, рекультивація земель, управління земельними ресурсами,  поліпшення стану земель, видобуток бурштину.
Keywords: охорона земель; землеустрій; рекультивація земель; управління земельними ресурсами; поліпшення стану земель; видобуток бурштину