Організація угідь ТОВ «Коростишівземінвест» Городського старостинського округу Житомирського району Житомирської області - Karas, I.; Khudrik, A.; Pitsil, A.; Rudenko, Yu.; Lukhyanenko, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Згідно чинного законодавства найвища пріоритетність серед усіх земель належить саме сільськогосподарським. Ця категорія є надзвичайно важливою завдяки використанню земельних ресурсів для забезпечення суспільства продуктами харчування. На сьогодні найбільша частка земельних ділянок знаходиться у приватному секторі у користуванні фізичними та юридичними особами. Досить часто землі використовуються всупереч їх природним характеристикам та цільовому призначенню. Як наслідок – суттєво знижується якість сільськогосподарських земель, їх природна родючість, виникає водна та вітрова ерозія тощо. З метою уникнення таких негативних наслідків нераціонального землекористування доцільно проводити організацію угідь з обгрунтування проектних рішень.Впорядкування угідь здійснювалося для ТОВ «Коростишівземінвест» Городського старостинського округу Житомирського району Житомирської області. В цілому територія господарства характеризується помірно-континентальним кліматом з достатнім вологозабезпеченням та оптимальними температурними показниками. Враховуючи рельєф території землекористування та розподіл за агровиробничими підгрупами ґрунтів була запропонована п’ятипільна польова сівозміна з такими культурами: озима пшениця; кукурудза, озимий ріпак; ярі зернові (ячмінь, пшениця); кукурудза; соя. За вирощування цих культур очікується позитивний баланс гумусу та його зростання порівняно з допроектним станом (+627,7 кг/га).Ключові слова: угіддя, впорядкування, господарство, проектне рішення, баланс гумусу.
Keywords: угіддя, впорядкування; господарство; проектне рішення; баланс гумусу