Раціональне використання земель сільськогосподарського призначення: моніторинг гумусового балансу в межах сівозмін - Zhygailo, T.; Chugai, A.; Zhygailo, O.; Tolmachova, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Раціональне землекористування неможливе без цілеспрямованого збереження та відновлення родючості ґрунтів, ключовим індикатором якої виступає рівень гумусового стану. Особливої актуальності набуває питання підтримання стабільного гумусового балансу в умовах поширеного застосування короткоротаційних сівозмін, що переважають у сільськогосподарській практиці Південного Степу України. Відсутність налагодженого моніторингу вмісту органічної речовини у ґрунті ускладнює прогнозування продуктивності агроекосистем та загрожує виснаженням чорноземів – найціннішого ресурсу вітчизняного землеробства.Метою дослідження було здійснити порівняльний аналіз ефективності різних короткоротаційних сівозмін за умов повної відмови від внесення добрив, визначити їх вплив на баланс гумусу та виокремити найбільш раціональну модель для довгострокового землекористування. Методичною основою стали розрахунки гумусового балансу у п’ятипільній польовій сівозміні з ріпаком озимим і соняшником, що вивчалася у 2020–2024 рр.Результати показали, що після технічних (олійних) культур формується від’ємний баланс гумусу (–0,28 т/га і –0,77 т/га відповідно), а найсуттєвіший дефіцит зафіксовано після чистого пару (–1,46 т/га). Водночас зернові культури сприяють частковому відновленню запасів гумусу (до +0,21 т/га і +0,08 т/га), а найбільший позитивний ефект забезпечує зайнятий пар (+1,14 т/га). Сумарний баланс за ротацію становить –2,22 т/га у першій сівозміні та +0,38 т/га у другій.Таким чином, наші дослідження підтверджують необхідність включення зайнятого пару до структури сівозмін як природного джерела органічної речовини, що дозволяє зберегти родючість чорноземів та забезпечити сталість агровиробництва у Південному Степу України.Ключові слова: чорноземи південні, гумус, біомаса, баланс, короткоротаційна сівозміна, сидерати.
Keywords: чорноземи південні; гумус; біомаса; баланс; короткоротаційна сівозміна; сидерати