Онтологія меж у системі сучасного землеустрою: від геометрії до режиму прав і цінностей - Martyn, А.; Hunko, L.; Synieutskyi, А. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Стаття концептуалізує поняття «межа» в сучасному землеустрої як інституційно-режимну категорію, що перевищує геометричне трактування лінії поділу. На основі порівняльно-історичного та інституційного аналізу, нормоорієнтованого моделювання і формальної онтологізації (LADM) обґрунтовано перехід від матеріально-геометричної до режимної онтології простору, де межа функціонує як подія-відношення, що конституює права, обмеження, відповідальності та рентні потоки. Ідентифіковано чотири структурні рівні межі — матеріальний, правовий, інформаційний, екологічний — і показано їх супервенійні зв’язки та причинний вплив процедурної валідності даних на легітимність режимів. Сформульовано принципи онтологічного дизайну меж (конститутивність процедури, багатомодусність, адаптивність, метричність якості, сумісність і пріоритети, ціннісна прозорість), що уможливлюють інтеграцію правових норм, просторових даних та механізмів управління цінністю землі. Практична корисність полягає у переході від «реєстру ліній» до динамічної режимної моделі простору для кадастрових і планувальних систем, підвищенні якості рішень, мінімізації конфліктів і прозорому розподілі вигод. Робота позиціонується як внесок у становлення теорії сучасного землеустрою як фундаментальної дисципліни; анонсовано подальші публікації щодо формалізації режимів, GeoBIM-інтеграції та процедур оцінки легітимності.Ключові слова: межа; онтологія простору; землеустрій; LADM; інституційні режими; права й обмеження; 3D/4D-кадастр; інтероперабельність; value capture; просторове врядування.
Keywords: межа; землеустрій; онтологія простору; LADM; інституційні режими; права й обмеження; 3D/4D-кадастр; інтероперабельність; value capture; просторове врядування