Ефективність біомеліораційних технологій у відновленні та підвищенні родючості деградованих ґрунтів - Panasiuk, O.; Kostiuk, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
У статті розглянуто актуальну проблему деградації ґрунтів та обґрунтовано необхідність застосування біомеліораційних методів як ключового інструменту для відновлення їхньої родючості. Метою статті є аналіз та систематизація даних впливу біомеліораційних методів на основі показників родючості деградованих ґрунтів. У процесі дослідження використано комплексний підхід, що передбачає аналіз наукових публікацій, а також практичних прикладів застосування методів біомеліорації для  підвищення показників родючості деградованих ґрунтів. Родючість визначається як сукупність трьох основних властивостей, а саме фізичних, хімічних та біологічних. Відзначено вплив біомеліораційних методів на відновлення родючості через накопичення органічної речовини, стимуляцію біологічної активності, покращення структури ґрунту. Досліджено основні біомеліораційні методи та їхній вплив. Розглянуто фіторемедіацію  як захід, який направлений на зменшення токсичних елементів у забруднених ґрунтах, завдяки вирощуванню спеціальних рослин, здатних виводити або локалізувати токсичні речовини в кореневій зоні або надземній частині. Визначено роль органічного землеробства як методу біомеліорації. Представлено схему механізму впливу біомеліорації на родючість ґрунтів та рекомендації з впровадження комплексу біомеліораційних систем, для ефективного відновлення деградованих ґрунтів в Україні. Зазначено, що подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку регіонально адаптованих біомеліораційних систем та оцінку довгострокового економічного ефекту від їхнього впровадження.Ключові слова: деградація ґрунтів, родючість ґрунту, біомеліорація, сидерати, фітомеліорація, фіторемедіація, мікробні препарати, органічне землеробство.
Keywords: деградація ґрунтів; родючість ґрунту; біомеліорація; сидерати; фітомеліорація; фіторемедіація; мікробні препарати