З’єднання дуг двох колових кривих при проєктуванні та реконструкції автомобільних доріг - Марущак, М.; Радов, С.; Ротте, С.; Волонтир, А.; Кузнецова, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2026)
Безпека та умови руху автомобільного транспорту суттєво залежать від впливу криволінійних ділянок. Для практичного використання постійно удосконалюються методи проєктування горизонтальних кривих. На цей час в наукових виданнях відсутні прості та надійні методи проєктування перехідних кривих для з’єднання двох однобічно направлених колових кривих. Наявні методи пошуку оптимальних перехідних кривих використовують ітераційні процеси та спеціально розроблені програмні продукти. Тому вдосконалення методики розв’язання задачі з’єднання колових кривих набуває практичного значення. В роботі розглянуті основні варіанти формування криволінійних ділянок з двома коловими кривими - з’єднання прямими вставками, дугами кіл більшого радіусу та клотоїдами, а також пошук клотоїди, яка є спільною для двох колових кривих та забезпечує збереження їх центрів. Доведено, що при відомому положенні центрів та дуг колових кривих заданих радіусів, пошук оптимальної клотоїди може виконуватися стандартною функцією «Пошук рішення» меню «Microsoft Excel». Можливі варіанти розташування крайніх точок клотоїди на існуючих або запроєктованих колових кривих задається дирекційними кутами між центрами кривих та початковими і кінцевими точками колових кривих. Наведені приклади розрахунків прямих вставок та клотоїд для з’єднання між собою двох колових кривих.Отримано: 02.02.2026;Прийнято: 17.02.2026;
Keywords: колова крива; геометричні умови з'єднання; пряма вставка; клотоїда; оптимізація; пошук рішення