Вплив меду натурального на показники безпечності рибних пресервів і паст
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2019.01.040Ключові слова:
безпечність рибопродукції, гістамін, мед натуральний, пресерви, полікомпонентні пастиАнотація
В роботі обґрунтовано необхідність контролю якості сировини, кінцевого продукту і його безпечності. Проблема безпечності вітчизняних рибних продуктів регулюється СанПіН за рядом показників, в тому числі за біологічно активним аміном – гістаміном, на накопичення якого впливає мікробіологічна чистота вихідної сировини, режими зберігання, кількість гістидину у сировині, умови зберігання сировини і готової продукції. Для забезпечення гарантійного терміну зберігання та виробництва еко-рибопродукції в роботі пропонується використовувати продукти бджільництва, зокрема, мед натуральний. Відмічено доцільність використання меду в різноманітних харчових, лікувальних і косметичних продуктах. Досліджено вплив продуктів бджільництва на утворення біогенних амінів у харчових продуктах, а також антиокиснювальна і бактерицидна дія. Встановлено, що застосування меду в якості природного консерванту дозволяє впливати на накопичення гістаміну (у контрольних зразках вміст гістаміну вищий майже в три рази порівняно з експериментальними). Досліджено, що в експериментальних зразках з медом практично не відбувається окиснення ліпідів.
Посилання
Edelev, D. A., Kantere, V. M., Matyson, V. A. (2009). Obespechenye bezopasnosty produktov pytanyia. [Food safety]. Pischevaya promyishlennost, 12: 14−17.
Histamine production by Morganella morganii in mackerel, albacore, mahi-mahi, and salmon at various storage temperatures. Kim. et al. (2002). J. Food Sci, 67 (4):1522-1528. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb10316.x
Podsosonnaia, M. A., Rodyna, T. H. (2004). Problema hystamyna v rуbnoi produktsyy. [The problem of histamine in fish products]. Pyshchevaia tekhnolohyia, 1 (5): 30-32.
Histamine contents of fermented fish products in Taiwan and isolation of histamine-forming bacteria. Tsai Y. H. et al. (2006). Food Chemistry, 98. (1): 64-70. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.04.036
Pil, L. I., Bozina, T. V., Mironova, O. P. (2000). Nakoplenie gistamina v ryibe v protsesse hraneniya. [Accumulation of histamine in fish during storage]. Izvestiya vyisshih uchebnyih zavedeniy. Pischevaya tehnologiya, 2-3: 19-21.
Zaytseva, A. V., Sinitsya, V. V. (2018). Med - alternativa antibIotikam. NaturalnIst medu.[ Honey is an alternative to antibiotics. Natural honey]. Tvorchiy poshuk molodI -kurs na efektivnIst : materIali mIzhnarodnoYi naukovo-praktichnoYi Internet-konferentsIYi (Hmelnitskiy, 21 ber. 2018 r.). Hmelnitskiy, 438.
Stehnii, S. I., Horodyska, Z. A. (1993). Produkty bdzhilnytstva i yikh zastosuvannia. [Beekeeping products and their application]. Kyiv: Vyshcha shkola, 127.
Snizhko, O. O. (2016). Obgruntuvannia biotekhnolohii kyslomolochnoho napoiu z kompleksom apiproduktiv [Substantiation of biotechnology of sour-milk drink with complex of api-products]: dys…. k.t.n.: 03.00.20 / Nats. un-t bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Kyiv, 154.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).